Meidän kennelin kantanarttumme Flinkbein Divina Cioccolata ''Suklaa'' kävi virallisissa selkäkuvissa lauantaina 20.1.2018. Kuopion seudun lagottojen aluevastaavana järjestin joukkokuvauksen lagotoille pieneläinklinikka Punaturkissa.

Tulokset tulivat perjantaina 26 päivä ja ovat erinomaiset. Välimuotoinen lanne-ristinikama, nikamien epämuotoisuus ja selän spondyloosi on kaikki normaalia/puhdasta

Lagotto romagnololla on alkanut löytymään selkämuutoksia. Pääasiassa löydökset koskevat välimuotoista lanne-ristinikamaa (LTV) tai spondyloosia (SP). Yksittäisiä tapauksia löytyy nikamien epämuotoisuudesta (VA), jotka yleensä ovat olleet vajaasti kehittyneitä kylkiluita. 

Olen edellyttänyt, että kasvattini terveystutkittaisiin yli vuoden ikäisenä lonkkien, kyynärien ja selän osalta (LTV ja VA). 
Tämän takia myös ensimmäinen pentue (s.2015) on tutkittu kokonaan LTV-lausunnon osalta.

Vaivojen ja sairauksien ennaltaehkäisy on nimittäin aina edullisempaa kuin sairauden hoito. Vakavammatkaan viat eivät näy koirasta silmämääräisesti katsomalla. Koiran kuvauttaminen virallisissa kuvissa tukee AINA rodun jalostustyötä. Jokainen tutkittu lagotto parantaa rodussa esiintyvien vikojen/sairauksien tietoutta ja auttaa muitakin kasvattajia, kuin minua.